Sosem lehetsz túl egészséges?

Mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek és a gyümölcsök vitaminokat adnak számunkra, így nagyon egészségesek. Nélkülük érzékenyekké válunk a betegségekkel szemben és állandóan fáradtnak érezzük magunkat. Azonban van olyan eset, mikor túl sok a jóból. Bár ez ritka, de vitamin-mérgezés bizony létezik és azok, akik különböző táplálékkiegészítőket szednek, fogékonyabbak e megbetegedésre. Ez azt jelenti, hogy - a közhiedelemmel ellentétben - az acai berrynek is léteznek mellékhatásai.

sport-egeszseg

Persze a legtöbben sosem fogják megtapasztalni az acai berry árnyoldalait, de a sebezhetőbbeknél jelentkezhetnek bizonyos tünetek. Különösen azoknál, akik hiper szuper egészségesek és túladagolják magukat vitaminokkal és táplálék kiegészítőkkel. De most akkor az acai berry árthat nekünk?

Nem igazán. A transz-zsírral telített fánk és a zsíros étel sem fog jót tenni velünk, ha állandóan azt esszük, viszont ha nem visszük túlzásba, akkor ezek az ételek sem ártanak nekünk. A cél, hogy úgy táplálkozzunk, hogy kiegyensúlyozottan fogyasszunk minden típusú ételből, együnk sok vitamint, különösen akkor, ha acai berry táplálékkiegészítőt fogyasztunk, azzal a szándékkal, hogy fogyni szeretnénk. Ha azonban azt tervezzük, hogy napi egy multivitamint szedünk az acai berry étrend kiegészítő mellé, akkor már nem biztos, hogy jót teszünk a szervezetünkkel. Tanulmányok kimutatták, hogy a jól kiegyensúlyozott táplálkozás biztosít minden tápanyagot, melyre természetes szükségünk van, így nincs szükség még a multivitaminra is.

Az acai berry mellékhatásai rendkívül ritkák, de a vitamin-mérgezés bizony igen súlyos is lehet. És hát, jobb félni, mint megijedni.

Vannak olyan vitaminok, melyekre különösen oda kell figyelnem?

Igen, vannak. Az olyan vitaminoknál merül fel a túladagolás veszélye, melyek zsírban oldódnak és a máj és a test zsírszövetei tárolják. Ilyenek az A, D, E, K vitaminok. Az A vitamin túladagolása még születési rendellenességeit is okozhat, de májproblémák és hajhullás is felléphet. A túl sok D-vitamin kiszáradást, székrekedést, izomgyengeséget, kimerültséget, ingerlékenységet, alacsony étvágyat és hányást okozhat. Az E-vitamin túladagolása puffadáshoz, homályos látáshoz, émelygéshez és vérzékenységhez vezethet.

Akkor most aggódnom kellene?

Nem igazán. Tartsuk észben, hogy az ilyen esetek nagyon ritkák, mégis ha acai berry táplálékkiegészítőt szedünk, akkor ahhoz más vitaminpótlót ne fogyasszunk.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!